Fototeknik

[um_loggedin]

Uddybning af Lukkertid

 

  • Lukkeren er et lille gardin der sidder foran sensoren. Den fungere lidt ligesom et rullegardin bortset fra, at hastigheden ikke måles i er hvor hurtigt rullegardinet er, men hvor længe det er rullet op (lukker lys ind). Den tid hvor lyset kan komme ind i kameraet, er den som er interessant. Alle nyere spejlreflekser kan tage fotos, hvor lukkeren er åben fra 30 sekunder til 1/4000 (én 4000 del af et sekund)
  • Den bestemmer dermed hvor meget lys der kommer ind i kameraet, set ud fra tid. Hvis man tager billeder på 1/4000 så kan man fastfryse vanddråber i luften, en kugle der bliver affyret, et lyn som slår ned. At det så er svært at tage sådan et billede, er en anden sag, eftersom man skal trykke på fotoudløseren ret præcist.
  • Hvis man Der i mod har man lukkeren åben i 30 sekunder, så kan tage urealistisk billeder i den forstand, at hvis man forestiller sig en bil kører ned af en vej, så vil man kunne se lyset fra baglygten, langs hele vejen, uden man kan se bilen. Eller hvis man tager billeder af vesterhavet, mens bølgerne slår voldsomt på kysten, så vil man efter 30 sekunder eksponering, se et anderledes roligt spøgelsesagtigt hav.
  • i tænker normalt fart i km/t, særligt fordi vi er så bevidste om netop fart når der køres bil. 
  • I fotografering er tid og beskrevet i sekunder, istedet for timer. I fotografering deler man sekundet op således 1/1000 som skal læses som: én tusind del af et sekund. Det samme er gældende for 1/25 (én femogtyvendedele af et sekund)
  • Man kan håndholde sit kamera, uden at få sløret fotos fra omkring 1/15 til 1/25. Bruger man en tele, så skal man regne med at det sagtens kan være 1/60 til 1/120, før man undgår sløret billeder. Dette kræver dog at man kan holde sit kamera roligt.
  • Hvis man laver langtidseksponering, det vil sige, at lukkeren er åben i lang tid, f.eks 5 sekunder. Så angives det på kameraet med 5″, hvor gåsetegnet angiver at det er sekunder. Har det ikke har gåsetegn og der bare står 5, betyder det at det er 1/5.

[/um_loggedin]