Sociale Netværk

Når du offentliggør oplysninger

Når du skriver på nettet og uploader billeder, er det ofte noget, der berører andre personer.

Det, som du skriver om en person, falder ind under begrebet ”personoplysninger”. Et billede med andre personer, som du lægger på nettet, er også personoplysninger.

Det er personoplysninger, bare nogen kan finde ud af, hvem det handler om. Det kan altså godt være personoplysninger, selv om du ikke skriver personens navn.

Du bliver omfattet af lovgivningen
Når du offentliggør oplysninger om personer – herunder når du skriver eller uploader billeder – skal du leve op til spillereglerne i den danske lovgivning.

Persondataloven er du i det fleste tilfælde omfattet af. Persondataloven blander sig dog ikke i, hvad du gør med billeder og oplysninger om dig selv. Den beskytter de andre personer. Men derfor er det alligevel en god idé også at passe på med, hvad du offentliggør om dig selv.

Du kan også komme i konflikt med straffeloven, hvis du krænker andre personer alvorligt.

Andre regler handler om ophavsret. De gør, at du ikke bare må tage andres billeder og offentliggøre. De regler varetager andre hensyn end lovgivningen om beskyttelse af persondata. Vi kommer derfor ikke nærmere ind på dem her på datatilsynet.dk.

Der er også regler, som giver dig friheder og rettigheder i samfundet. Grundloven sikrer, at vi har ytringsfrihed i Danmark. Persondataloven kan derfor ikke forhindre dig i at sige din mening. Men ytringsfriheden giver dig ikke en ubegrænset ret. De mest private og følsomme oplysninger om andre personer skal du stadig holde dig fra at offentliggøre.

Kilde: Datatilsynet – Sociale Netværk